mandag 30. mars 2015

TIG sveising

Torsdag 26.03.15 og fredag 27.03.15 Uke 13

Oppgave:

Jeg har denne uka fått øve på å TIG-sveise.
Tidligere har jeg også prøvd rørtråd-, elektrode-sveising. Den største forskjellen er at i TIG-sveising må du kontrollere elektroden (og lysbuen) og tilsatsmaterialet hver for seg.

Dette bildet forteller jo litt om hvordan TIG-sveising ser ut.
Elektroden er av wolfram som har en veldig høy smeltetemperatur. Den må jo ikke smelte når man sveiser.  Det er også viktig at denne elektroden er spiss, for å sentrere lysbuen. Etterhvert som jeg sveisa måtte jeg slipe denne elektroden, for det hendte at jeg var uheldig å komme nærat tilsatsmaterialet.
Smeltebadet blir beskyttet av argon gass. Gassen beskytter for oksidering i smeltebadet. Den danner også ett tynt lag med slagg på sveisen, som enkelt fjernes men en børste.

Når du holder wolframelektroden intill (ikke nærat) arbeidsmaterialet og trykker på start, vil lysbuen oppstå og du kan begynne sveisingen. Da får man en sluttet krets. Der det er mest motstand vil det bli varmt. Den største motstanden vil være mellom elektroden og arbeidsmaterialet, for her er det jo ingen kontakt egentig (For du skal jo ikke holde elektroden nærat materialet). 
Vi utnytter da denne varmen til å smelte arbeidsstykkene sammen. Man må ofte også bruke tilsatsmateriale for å fylle opp med mere materiale.

Det er viktig å velge riktig tilsatsmateriale. Det skal være så likt arbeidsmaterialet som mulig. Jeg øvde på å sveise på 2mm, 316/syrefast plate. Da måtte jeg også bruke 316 tråd også. 

Jeg øvde først på å legge strenger bortover på plata. Siden det bare var 2mm plate var det fort å brenne igjennom materialet. Jeg måtte få litt følelsen av å styre elektroden og mate i riktig tempo. 
Her måtte jeg  stille strømmen litt opp og ned, men holdt meg over 75A og under 100A.

Deretter øvde jeg på å smelte to plater sammen uten tilsatsmateriale. Her pendlet jeg elektroden litt fram og tilbake i  et ikke så alt for tregt tempo For å smelte materialene godt sammen uten å sveise igjennom. Fant ut at dette var best å bruke hvis man skal sveise to plater sammen i vinkel. For da blir sveisen nokså flat og ikke som en pølse i hjørnet.
Her lå jeg ofte på litt lavere strøm enn på den andre øvelsen. Men jeg gikk vel ikke under 75A her heller.


Slenger også med dette bildet fra instagram brukeren @weldporn her ser vi en sveisepistol med spiss wolframelektrode. Og en voldsomt fin sveis :O

HMS utstyr ved sveising:


  • Sveisemaske
  • Flammehemende klær
  • Hansker
  • Vernesko
  • Skjerme andre fra sveisingen
Læringsmål:


  • Gjøre rede for og utføre arbeidet i tråd med gjeldende krav til HMS
  • Utføre sveis og heftsveis i tråd med sveiseprosedyrer og spesifikasjoner
(http://www.udir.no/kl06/PLA3-01/Hele/Komplett_visning/?print=1)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar